Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Kolik stojí hypotéka v roce 2023 a jakou částku si můžete půjčit

Zatímco v předchozích letech byl zájem o koupi vlastního bydlení enormní, tak rok 2022 přinesl velké a rychlé zabrzdění, v jehož důsledku musely banky zásadně navyšovat úrokové sazby. Vycházelo to z rozhodnutí ČNB, která postupně „šroubovala“ tzv. repo sazbu až 7 %, aby zpomalila růst inflace. Hypoteční trh se kvůli tomu zásadně propadl a teprve letos, tedy v roce 2023, dochází k jeho postupné stabilizaci, potažmo úrokové sazby úvěrů na bydlení už nerostou, ale stagnují. Vedle toho pak v mnoha regionech ceny vybraných nemovitostí kvůli nízkému zájmu kupujících klesly; někde více, jinde méně.

428

Z jakého důvodu ČNB navyšovala úrokovou sazbu

I když se to asi nikomu nelíbilo (a nelíbí), musela Česká národní banka podniknout kroky vedoucí k zastavení, nebo alespoň zmírnění, inflace, která začala v průběhu roku 2022 enormně stoupat. O všech důvodech se rozepisovat nebudeme, mezi hlavní ale patří válka na Ukrajině a následná energetická krize, v důsledku čehož docházelo k poměrně rychlému zdražování některých komodit, služeb nebo hotových výrobků, a mnohé firmy se potýkaly s problémy, z nichž některé nenašly cestu ven.

Řešením ze strany ČNB tak bylo „snížit objem peněz v oběhu“, což dopadlo právě na úvěrový trh. Lidé si přestali půjčovat buď z důvodu, že 1) to pro ně rázem přestalo být tak výhodné, 2) uskromnili se a na věci si našetřili, případně si je odpustili, 3) anebo už na úvěr, zejména ten hypoteční, se svými příjmy a celkovou bonitou, nedosáhli. A právě to vedlo k zásadnímu propadu trhu s hypotékami a tedy i nemovitostmi, a teprve nyní dochází k jeho stabilizaci i poklesu cen.

Kolik stojí hypotéka v roce 2023 a jak vysoká může být

Není třeba cokoliv skrývat nebo překrucovat, nejlevnější hypoteční úvěr v roce 2023 má úrok od 5,49 % p.a., zatímco RPSN může být i o procento vyšší. Jedná se tedy o 2 až 3násobný nárůst oproti létům 2020 a 2021, kdy byl i přes nejistou ekonomickou situaci v důsledku pandemie covidu-19 zájem o vlastní bydlení obrovský. A to právě díky nízkým úrokovým sazbám, které mohly v nejlepších případech klesnout až na 1,98 % p.a., přičemž průměrně vycházely na 2,4 procenta ročně.

Vlastní bydlení si tak dočasně nemůže pořídit tolik lidí, což na druhou stranu také rapidně snižuje konkurenci mezi uchazeči o koupi. Zatímco dříve bylo i několik vyšších desítek uchazečů na jednu, dnes to může být (v závislosti na nemovitosti) i kolem 10 lidí. Jde tedy o rapidní pokles, takže je možné vybraný byt, rodinný dům (nebo jiný objekt) získat v tomto směru o něco snáze. Nic to ale nemění na tom, že hypotéka aktuálně není levnou záležitostí, a že na ni jsou třeba nadprůměrné příjmy nebo dva žadatelé.

Například dvojice (ať jde o pár, manžele nebo jiné...), která má dohromady čistý měsíční příjem 60 000 Kč, dosáhne na hypotéku ve výši až 5,3 milionu korun, což je stále částka dostatečná na řadu nemovitostí v Brně. Do limitu se vejdou jak menší a větší byty, tak některé rodinné domy (RD). Ve vybraných lokalitách pořídíte za takovou cenu i byt 2+1 nebo 3+1 (případně 3+kk / 4+kk) v novostavbě – nemusí se tedy jednat o starou zástavbu – ačkoliv k nejlevnějším aktuálně patří panelákové jednotky.

S hypotékou na míru pomůže hypoteční centrum BRAVIS

Jelikož se jedná pro většinu lidí o závazek na desítky let (nejčastěji 20 až 30), je na místě vykomunikovat si co nejlepší podmínky, zpravidla pak nízkou úrokovou sazbu. I rozdíl jedné desetiny procenta může totiž úvěr zdražit o desítky tisíc, v případě celého procenta pak dokonce o stovky tisíc. Svým klientům proto pomáháme se zajištěním co nejvýhodnější hypotéky od předních českých bank a stavebních spořitelen, u nichž dokážeme dohodnout lepší podmínky, než jaké byste dostali jako možní klienti na pobočce. Vedle peněz vám ale ušetříme i desítky hodin času a spoustu starostí s oběháváním poskytovatelů.